Baarimiehet Tallinnassa

The Baltic Guide julkaisi syksyllä 2011 Heikki Kähkösen, Pekka Linnaisen, Tapio Mäkeläisen, Mikko Savikon ja Mats Õunin tekemän kirjan, Baarimiehen Tallinna. Kirja esittelee sanoin ja kuvin 138 anniskelupaikkaa eri puolilta Tallinnaa.

Olutseura Viholan Vaahtopäiden keskuudessa heräsi ajatus kiertää katsastamassa kaikki nuo kirjassa esitellyt 138 ravintolaa. No, monessa paikassa on käyty ennenkin, mutta nyt kierretään kaikki uudestaan.

Urakka aloitettiin 18.11.2011 ja tältä sivulta voit lukea Vaahtopäiden kommentit tallinnalaiskapakoista.

Tähän menessä paikkoja on kierretty 26/138.

Baarimiehen Tallinna -kirja on myynnissä kirjakaupoissa Suomessa ja Virossa.

Katso myyntipaikat tästä!

baarimiehen_tallinna_8.jpg

Kuva: Heikki Kähkönen.

Ensimmäisen täsmäiskun suorittivat Jonte, Riku ja Ian marraskuussa 2011. Tässä havaintoja reissusta.

St Patrick’s
Narva mnt 5
Tyypillinen keskustan ”olevinaan” irkkupubi. Tylsä paikka, kenties iltaisin pintapaikka.
Jägermeister 2,50.

Hr Mauruse Pubi
Estonia pst. 8
Keskellä kylää tämäkin. Tosin teatterin takana, eikä sinne juurikaan vahingossa eksy. Viihtyisä ja kodikas paikka. Seinillä taiteilijoitten kuvia Hemingwaystä Daliin ja siltä väliltä. Palvelu oli ystävällistä ja ruoka jopa erinomaista. Sienikeitto ei ollut mitään vedellä jatkettua litkua, vaan kunnon soppa. Hinta 1,60. Possu luumuilla ja perunoilla salaatteineen ja leipineen 3,80. Guinnes- annos, 2+1 tuoppia maksoi 6,40 ja ruokaryypyt 3,80.

Woodstock
Tatari 6
Rokkibaari, karu miljöö. Kello 16. paikalla oli vähän väkeä. Mukavia nuoria, jotka tulivat jutulle. Rauhallista ja halpaa. Poikkesimme paikkaan myös myöhemmin. Riku ja Ian juuttuivat pelaamaan biljardia. Pärjäsivätkin melko hyvin. Meno oli jo vilkkaampaa.Tapasimme Kaijan ja minun kummipojan Mihkelin.

1361.jpg
 Biljardia Woodstockissa
1368.jpg
 Sumpit Woodstockissa

Teine Kodu
Sakala 19
Kellari on suurempi kuin ulkoapäin katsoen uskoisi. Siisti, kiva paikka. Tarjoilijan kielitaidossa oli parantamisen varaa. Ämyreistä tuli Elvistä koko ajan. Ei tosin liian lujaa. Hinnat kohtuulliset, 2 lonkeroa ja iso tuoppi Sakua alle 8 euroa.

Peekri Salong-baar
Tatari 10
Tyhjä, siivon oloinen paikka. Omistaja esitteli heti meille valokuvaa, jossa hän poseerasi Juha Miedon kanssa. Miehen parta oli varmaan matkittu Mietaalta. Innokas hiihtomies on hän. Saunakin esiteltiin meille. 26 euroa tunti, lauteille mahtuu 6-7 henkeä. Ei käyty löylyissä. Edellisiin baareihin verrattuna kalliinpuoleinen paikka.

1360.jpg
 Peekri, aina auki.


Vallibaari
Müürivahe 16
Kirjan toimittajat palaavat kirjassaan retkiltä Vallibaariin. Emme ymmärrä miksi. Paikka oli pieni, täysi, normaalin tyhjänpäiväinen ja meluisa.

Karu Baar
Viru 16
Pikkunätti kellari. Aamusella rauhallinenkin, kunnes sisälle pölähti joukko metelöiviä suomalaisia luultavimmin suoraan laivalta. Palvelu oli ynseää. Ainoa huonon palvelun paikka, joka meille tällä matkalla sattui. Iso A. Le Coq 3,50.

1375.jpg
 Karu ovenpieli

Pub Imperial
Nunne 14
Nunne-katua pääsee mukavasti oikaisemaan rautatieasemalle. Toompean mäkeä on turha lähteä kiertämään. Matkan varrella oleva Imperial aukeaa kirjan mukaan kello 10, ovessa olevan tekstin mukaan kello 11 ja kokemustemme mukaan kello 12. Emme siis poikenneet sisään.

1377.jpg
 Pubi Imperial

Balti Jaama Kohvik
Toompuiestee 37
Poikkesimme asemalla tuopposelle. Palvelu oli ystävällistä sekä kahvilassa, että aseman infossa, josta kysyimme aikataulua. Lonkero, 0,5 l, maksoi 2,20.
Menimme junalla Hiiun seisakkeelle. Lippu maksoi kolmelta hengeltä 1,80 ja matka kesti 16 minuuttia.

Nõmme Pubi (ent. Buldog)
Jaama 2
Seisakkeelta tullessamme emme sortuneet sisään ensimmäisiin pubeihin. Kävimme niissä paluumatkalla. Pubi oli huomattavan siisti, myös WC-tilojen osalta. Telkkareita ei voinut välttyä näkemästä, sillä niitä oli joka nurkassa. Pöydissä oli vanhanajan puhelimet joilla saattoi tilata lisää juotavaa. Kolme tuoppia Sakua maksoi 4,50!

1380.jpg
 Kolme buldogia

Hiiu Ölletuba
Pärnu mnt 370
Suuri normaalin oloinen lähiöpubi. Hyvät juomavalikoimat. Paikalla oli ryhmä nuoria oluella. Heidän kanssaan oli niin hauskaa, ettei hintataso jäänyt mieleen.

1385.jpg
 Hiiu Ölletuba
1386.jpg
 Hiiu Ölletuba

Hiiu Pubi
Pärnu mnt 325
Kuin edellä, tavallisen oloista. Paikalla oli jonkin verran ruokailijoita. Pitkä baaritiski, iso screeni ja 6 telkkaria. Ystävällinen palvelu. Tarjoilijat etsivät meille netistä kolmen seuraavan junan lähtöajan. Kolme paukkua kustansi hiukan alle 10 euroa.

1388.jpg
 Hiiu Pubi

Leila Baar
Kopli 4/6
Poikkesimme kysymässä tietä F-hooneelle. Venäläinen paikka, jossa oli paljon ruokailijoita. Kolme paukkua noin 5 euroa.

Pubi Kolm Lõvi
Kopli 14
Mielenkiintoinen, paikallisten (vars. venäläisten) suosima rohkean matkailijan valinta. No antakaas kun kerron. Sisään päästyämme synkän oloinen korsto pipa silmillä pyysi meitä pöytäänsä. Ei puhunut mitään, kuhan vaan vinkkasi. Riku ja Ian kielsivät minua menemästä, joten voitte olla varmoja, että menin. Korsto ei puhunut oikeastaan mitään, urahteli vaan venäjäksi. Toisen käden rystyset olivat tuoreesti veressä, ja kunnolla. Pöytään tuli vieläkin isompi mies. Puhui melko hyvin suomea. Kertoi sen ykkösukon olevan karkumatkalla vankilasta. Hän oli Tsetsenian sodan veteraani, tarkka-ampuja. Häntä oli ammuttu niskan puolelle päähän, siksi ei puhekaan luistanut ja tuntui myös pöljältä. Näytti arvenkin. Miehellä ei ole mitään ”turvaverkkoa”. On venäläinen, ei osaa eestinkieltä, haavoittunut, ei pysty töihin. Miehet eivät olleet kerjuulla. Eivät pyytäneet mitään. Ostin tälle veteraanille jonkun pihvin. Tökkäsi haarukkansa siihen, nosti lautaselta ja alkoi järsiä. Pihvi tipahti kerran jalkoihimme lattialle. Mies ravisteli sitä hiukan ja söi loppuun sormista. Paikan hintataso oli hyvin halpa.

F-hoone
Telliskivi 60
Paikka oli Ianin ja minun mielestä milteipä loistava. Riku oli pahalla päällä eikä tykännyt lainkaan. Ravintola oli vaikea löytää. Etsiminen kannatti, sillä ruoka oli hyvää ja myös edullista. Tosin Riku jätti makaroninsa syömättä. Kiukutteli. Alueelta pois löytäminen oli tuloakin vaikeampaa. Monien kiemuroitten ja kummallisten sattumusten jälkeen löysimme itsemme hotellimme Park Inn Centralin karaokesta.


Samainen kolmikko, eli Jonte, Riku ja Ian olivat taas asialla heinäkuussa 2012. Samaisella reissulla Vaahtopäät kävivät luovuttamassa Vuoden Vaahtopää -palkinnon Baarimiehen Tallinna -kirjan tekijöille. Tässä juttua kolmikon kohdalle sattuneista baareista.

Scotland Yard
Mere pst. 6E
Ravintola sijaitsi hotellimme Metropolin "takapihalla". Tuttu paikka, hyvä ruoka, hinnat keskitasoa. Viikonloppuisin voi nauttia elävästä musiikista. Takasali suoraan ovesta tultuna on hikinen paikka. Asiakkaista suuri osa suomalaisia. Vessassa pääsee istumaan "sähkötuoliin".

scotland_yard.jpg
 Miehet eteisessä Blues Brothers -tunnelmissa.


Derevjaska
Kopli 99 b
Ratikoitten 1 ja 2 päätepysäkillä Koplissa sijaitsee Derevjaska. Kannattaa hommata kioskista useamman päivän lippu, pääsee halvemmalla. 4 viinaryyppyä lantrinkeineen maksoi 12,40 €. Paikka on venäläishenkinen karaokebaari, jossa meno alkaa kuulemma vasta iltaisin. Siistiä ja ystävällistä.

derevjaska.jpg
 Kuka heistä on Derev ja kuka Jaska?

Sitsimäe Kelder
Sitsi 4
Derevjaskasta jatkoimme ratikalla. Saimme ohjeet jäädä pois viidennellä pysäkillä. Sitsimäe Kelder löytyikin samalta puolelta kiskoja. Paikka sijaitsee Lille kauplusen, kukkakaupan kellarissa. Pieni paikka, tuoksuu maakellarilta. Baarimikko osasi myös suomea. Vain muutama asiakas, olisivat tahtoneet meidän jäävän useammankin ryypyn ajaksi. Houkutus oli suuri, mutta voitimme sen ja jatkoimme matkaa. 4 ryyppyä, joista yksi tupla, lantrinkeineen n. 4,80, luit oikein.

sitsimae_kelder.jpg
 Kellarin kolmikko.

Vesta baar
Tööstuse 88
Ratikan kiskot ylitettyämme kurkistimme Säästumarketin kulman taa. Siellä se oli keltainen peltirakennus ja Vesta baar. Esa N liittyi Ianin, Rikun ja minun (Jonte) seuraan. Mukana oli myös vieraileva tähti Jampe. Vestassa oli kiva, luonnollinen kesäpiha. Paikka oli siisti pöytäliinoineen. Palvelu oli tosi ystävällistä. 4 ryyppyä n. 15 euroa.

vesta_baar.jpg
 Riku, Ian ja Esa Vesta Baarin edustalla.


Kolm Lôvi
Kopli 14
Seuraavaksi aioimme Lambi All-baariin. Se oli suljettu. enteilleekö lopullista sulkemista? Baarimiehen Tallinna -kirjan tekijät kertoivat sen saman, mikä on tuttua myös Suomessa, baareja menee kiinni, uusia avataan ja nimiä vaihtuu. Karoliina on suljettu, Sveiki Juures on nykyisin Must Pada, Molly Malone's on Mad Murphys ja niin edelleen. Mielenkiinto ei pääse herpaantumaan.

Menimme siis Kolm Lôviin, Kolmeen Leijonaan. Baari näytti aivan toiselta heinäkuun iltapäivänä kuin marraskuun iltapimeänllä. Keskelle salia oli ilmestynyt tanko. Tanssijoita ei vielä näkynyt. Olut ja lonkku 2,30.

kolm_lovi.jpg
 Kolmen Leijonan mainoskyltti.


Imperial
Nunne 14
Yrittäessämme viimeksi Imperialiin, se oli suljettu. Nyt pääsimme testaamaan paikan. Hulppeat puitteet nahkasohvineen. Tarjoilijat ovat pukeutuneet pellavaisiin munkin (?) kaapuihin. Neljä isoa tuoppia n. 14 euroa. Lähestyimme keskustaa.
imperial.jpg
 Testiryhmä nahkasohvalla.

Tommi Grill Metro
Viru väljak 2
Ohi kulkiessamme poikkesimme Tomin Metro Grilliin. Terassille paistaa aurinko tuskin koskaan. Paikka on siisti, jopa hygieenisen siisti. Vaikka grilli sijaitsee keskeisellä paikalla Narva mnt:n ja Mere pst:n kulmassa, eivät hinnat vielä huimanneet.

Park Café
Weizenbergi 22
Ajoimme ratikalla Kadriorgiin. Poikkesimme Park Cafeehen. Ei ole kirjassa. Mukava istuskella aurinkoisella kelillä. Pullo olutta maksoi 2,70. Kadriorgin puisto on käymisen arvoinen paikka kesällä.

terassi.jpg

Kompressor
Rataskaevu 3
Kävimme syömässä lätyt Kompressorissa. Listalta löytyy makeita ja suolaisia lättyjä joka makuun. Annokset ovat suuria ja hinta vain 4 euroa.

kompressor.jpg
 Täällä voi saada lättyynsä?


Seven Seas
Sadama 8
Kotiin lähtöä odotellessa nälkä ajoi meidät A-terminaalin lähistöllä Seven Seas-ravintolaan. Kanafile taisi olla 9,50 ja Wieninleike 12,50. Hinnat ovat korkeat ja paikka oli täynnä kaltaisiamme laivan lähtöä odottelevia. Kierrä kaukaa jos vaan pystyt. Ruoka tosin oli aivan kelvollista.

Arizona Saloon
Viru tn 6
Virukadun varrella on tyypillinen turistirysä. Onhan siinä kiva seurata turistilaumojen virtaa, mutta muuta arvoa paikalla ei juurikaan ole. Otettiin kuitenkin tuopposet. Hinta ei jäänyt mieleen.

Karl Friedrich
Raekoja plats 5
Karl Friedrichin terassi sijaitseen Raatihuoneen torin laidalla. Se näkyy myös hinnoittelussa. Olut maksaa 5,90. Ei ole kuitenkaan torin kallein terassi.

Teatri Puhvet
Teatri väljak 3
Kävimme tietysti myös Teatri Puhvetissa jakamassa Vuoden Vaahtopää -palkinto. Tilaisuus oli mukava. Timo A.T. piti hyvän puheen ja sitten kaikki palkitut käyttivät puheenvuoron. Upeata ja harvinaista, että kaikki 5 kirjan tekijää tulivat paikalle. Olivat monella tavalla Viron todellisia tuntijoita. Ravintola on siisti ja rauhallinen. Pienehkö terassi on mukava keidas puiston kupeessa.

Kahdella reissulla olemme saaneet aikaan vasta pintaraapaisun Tallinnan pubeihin. Mielenkiintoiset ja hauskatkin kokemukset innostavat jatkamaan seikkailuita. Baarimiehen Tallinna on hankkimisen arvoinen teos avuksi tutustuessa baarien koko kirjoon.