Olutseura Viholan Vaahtopäät on perustettu 1.3.1994 Pirkanmaan Uuden Panimon tiloissa. Perustajajäseniä on kuusi ja kaikkien heidän jäsennumeronsa on 001.
Perustajajäsenet:
Hannu Halme 001
Jouni Hietamäki 001
Jorma Kantanen 001
Pekka Nieminen 001
Kalev Ollo 001
Heikki Yli-Hemmo 001 (R.I.P.)
Perustajajäsenten jälkeen jäsennumerot ovat 007, 008 jne. Viimeksi liittynyt jäsenemme on tällä hetkellä numeroltaan 051.
Osa jäsenistä ei ole mukana aktiivisessa ilonpidossa ja he ovat ns. lepääviä. Vastaavasti osa jäsenistä on iältään sitä luokkaa, että heidänkin jäsenensä lepäävät...
Ensimmäistä logoamme suunniteltiin huolella ja kättä väännettiin mm. ohrantähkien asennosta. Tällaiselta se sitten suunnittelijan pöydällä näytti:
Ensimmäinen kantakokoontumispaikkamme oli Pirkanmaan Uuden Panimon yhteydessä toiminut ravintola PUP STOP. Jossain vaiheessa siirryimme sieltä Nokian keskustaan, Ravintola Tummaan Ruusuun. Kun sen toiminta loppui, siirryimme kokoustamaan Nokian Keilaamon kabinettiin.
Kaikille seuran jäsenille on teetetty oma nimikkotuoppi. Tuopit on valmistanut keramiikkataiteilija Jari Salminen. PUP STOPissa ja Tummassa Ruusussa tuopit olivat aina meitä odottamassa, mutta tällä hetkellä, kun ei ole varsinaista kantakapakkaa, joudumme säilyttämään niitä kotona.
Seuramme pukeutumisvastaava, kapteeni ja poikamies Markku "Zwanzig" Kujanpää on organisoinut jäsenille vuosien saatossa monenlaista seuran logolla ja nimellä varustettua päällepantavaa. Vaatekaapista löytyy kaikkea lippalakin ja nahkatakin väliltä.
Aivan yhdistyksen alkutaipaleesta ei ole olemassa sen kummempia kirjallisia dokumentteja historiankirjoittajien ihmeteltäväksi. Sen sijaan vuonna 1995 fiksut herrat Kujanpää ja Kantanen hankkivat Kuressaaren Piispanlinnasta lokikirjan, johon alettiin kirjata 25.8.1995 pidetystä kuukausikokouksesta lähtien tapahtumia ylös.
Seuraavassa on yritetty tulkita tuon lokikirjan sanomaa Vaahtopäiden menneisyydestä. Tulkinta ei ole suinkaan helppoa. Ilmeisesti nautittujen oluiden määrä korreloi tekstin luettavuuteen. Jotain sieltä kuitenkin voi lukea:
1995
Vuonna -95 keskusteltiin mm. mahdollisesta liittymisestä Suomen Olutseuraan. Liittymistä ei kuitenkaan tapahtunut, vaan seura halusi tulla toimeen omillaan ilman kattojärjestöä ja sen jäsenmaksuja.
Samaisena vuonna sai alkunsa myös idea ensimmäisestä Vaahtopää-vaatteesta. Seuran jäsenten kehoa koristamaan päätettiin hankkia logolla varustetut t-paidat. Paidat tosin valmistuivat vasta seuraavana vuonna.
1996
Vuonna -96 suunniteltiin kovasti matkaa Prahaan, tsekkioluiden pariin. Ei tullut siitä matkasta mitään. Praha vaihtui hieman lähempänä sijaitsevaan Viron Sillamäkeen. Joukko Vaahtopäitä kävi tutustumassa Sillamäen Ölletehtaaseen.
Lokikirja kertoo, että 25.10.1996 pidetyssä kuukausikokouksessa miteltiin anagrammikilpailu seuran nimestä. Tässä ehdotukset:
HÄVIÄ HAPOTON VALTA
VÄHÄT HOLINAPAAVOT
VON TAHVO, ÄLÄ PIHTAA
HALONA VIHTOPÄÄT
AJOPIHAN HÄTÄVALOT
PIVOHAAN HÄTÄVALOT
NÄÄ LAHOT VIVAHAPOT
VÄHÄ ON LIHAVA POTTA
...että semmoista - kaikkea ne pojaat keksii!
1997
31.1. jäsenten käytössä oli ensimmäistä kertaa keramiikkataiteilija Jari Salmisen valmistamat nimikkotuopit. Tuoppeja on kommentoitu kokouksen tiimellyksessä seuraavasti: "suuhun sopiva, käteen käypä", sopivan kokoinen ja olut maistuu", tuntuu asialliselta ja sopii tarkoitukseensa".
Vuosikokouksen Vuoden Vaahtopää -ehdokkaita oli kaksi: Arja Alho ja Kalev Ollo. Kalev voitti äänin 7 - 2. Samaisessa kokouksessa päätettiin perustaa yhdistykselle nettisivut.
17.4. vietettiin 1. perinteistä Oton-päivää Nokian kaupungintalon saunassa.
Huhtikuun kokouksessa olutseura keksi yllättäen, että maistellaanpa joka kuukausi aina yksi olut. Ensimmäiseksi loppasuiden arvioinnin kohteeksi pääsi slovakialainen Topvar Koruna. Samaisessa kokouksessa olutseuran nimi päätettiin kääntää mahdollisimman monelle kielelle (lienee tekemättä?).
Toukokuussa seuran 1. varatappi oli tuomarina Nokian sahtimestaruuskisoissa. Maisteltavana oli 11 eri sahtia. Voittajaksi maisteltiin Hauhian Tapsan sahti Siurosta.
Kesäkuun 14. päivänä järjestettiin maailmanhistorian ensimmäiset Viholav Vestarit. Paikka oli Jarkko Iso-Eskelin Pup Stop -ravintola Pirkanmaan Uudella Panimolla.
Ensimmäisillä Vestereilla oli paikalla europarlamentaarikko Jyrki Otila. Hän tarinoi aineesta "minä ja ohrapirtelö - empiiristen tutkimusten tuloksia oluesta sosiaalisen kanssakäymisen edistäjänä". Tilaisuuden musiikkiannista vastasivat Aimo Pamaus & Luodinkestävät Liivit ja Turkka Mali.
Ensimmäiset Vestarit saavuttivat heti suuren suosion. Yleisöä olisi tullut enemmän, kuin paikalle voitiin ottaa. Tapahtuma jatkaa hyvinvointiaan edelleen aina vuosittain
Heinäkuussa joukko seuralaisia polkaisi pyörillään Siuron Koskibaariin. Lähtö tapahtui liukkaasti ravintola Vanhan Ratsastajan edestä.
Elokuun kokouksessa päätettiin teettää seuran logolla varustettuja kangasmerkkejä. Mahtoi siinä brodeerausohjelman koodaaja raapia päätään kerran jos toisenkin...
Lokakuussa käytiin Tartossa paikallisen Toop-olutseuran vieraina. Iltaa istuttiin mm. legendaarisessa Püssirohukelder-ravitsemusliikkeessä.
1998
Vuoden ensimmäisessä kokouksessa kirjattiin ylös se, että seuramme perustajajäsen Kalev Ollo on perustanut Tallinnaan Vaahtopäiden "tytärseuran", nimeltään Õkk - tai ainakinjotain sinne päin. Nimi tarkoittanee hikkaa?
Seuran jäsenille teetettiin lippalakit.
Heinäkuussa vierailtiin saunomassa Rajaportin Saunassa Pispalassa ja kai siinä Pulterissakin käytiin.
Viholav Vestarit pidettiin 14.8., paikan päällä nähtiin ainakin Pertti Paasio ja soulbändi Solutions. Vestareilla myös ensi kertaa yllä seuran uudet keltaiset edustuspaidat.
Syyskuussa muutama Vaahtopää kävi Vuuden Vaahtopään, Jyrki Otilan vieraana Euroopan parlamentissa Brysselissä.
1999
Tammikuun kokouksessa tarkennettiin säännöt Vuoden Vaahtopään valitsemiseksi.
Vuoden Vaahtopää -ehdokkaina olivat: Veronica, Kalle Palander, Paul Newman, Ruben Stiller, Heikki Määttänen, Kai Lehtinen, Eero Fagerlund, Honttä ja Toippari, Pate Mustajärvi, Sakke Järvenpää ja Tapio Liinoja.
Voittajaksi valittiin Ruben. Vahinko vaan, että hän ei koskaan vastannut yhteydenottoihimme ja palkinto jäi luovuttamatta.
Keväällä Nokian Uutisissa julkaistiin seuran toimesta olut-aiheinen, 5-osainen tietokilpailusarja.
Vestarit kesäkuussa. Musiikista vastasi Jussi Alanko & Alligaattorit.
Kesäretkellä seilattiin Syrjän Veikon paatilla Koskibaarista Kutalaan, välietappeina toimivat Vähä-Hisson sauna ja Ellivuori.
Syyskuussa päätettiin ryhtyä keräämään seuralle pullonavaajakokoelmaa.
Marraskuussa retki Turkuun. Pankki, koulu, apteekki ja vessa tuli koluttua.
Käynnistettiin toimet seuran edustusulkoiluasun hankkimiseksi.
2000
Seuralle teetettiin kaksi isoa lippua liehumaan eri tilaisuuksissa.
Helmikuussa seuran kalamiehet vierailivat Viron Kuldkala-pilkkitapahtumassa. Saldo oli kahdeksan reikää, mutta ei yhtään kalaa!
Heinäkuussa käytiin luovuttamassa valtiovarainministeriössä Vuoden Vaahtopää -palkinto Sauli Niinistölle. Samalla retkellä tutustuttiin myös Säätytaloon. Tankkauspisteinä toimivat Sikala, St. Urho's Pub, KuuKuu, Roskapankki ja Janoinen Lohi.
Marraskuussa muutama seuralainen kävi kokeilemassa Pirkanmaan Uudessa Panimossa, miltä tuntuu pakata olutta sixpackeihin.
2001
Vuoden Pekko -kisassa kyseltiin mm. pohjahiivakäymisen lämpötilaa, keskioluen vapautumisen vuosilukua ja sitä, mikä osa humalassa on tärkein.
Helmikuussa taas Kuldkalassa Tallinnan "tytärseuralaisten" kanssa. Lahjoittivat meille liikennemerkin.
Toukokuun Vestareilla esiintyivät Jukka Leppäniemi ja Manos´ Panos, sekä Jari Purosalmi and Three Kilts.
Kesällä käytiin luovuttamassa Yleisradiossa Vuoden Vaahtopää -palkinto Oiva Lohtanderille. Tilaisuudessa tarjottiin Ylen Sahtia, joka osoittautui raparperimehuksi!
Elokuussa retki Raumalle kuvanveistäjä Matti Mönkäreen Tornator-proomulle.
Marraskuun kokouksessa kirjattiin ylös tieto, että ahvenen huippunopeus on 2 km/h.
2002
Tammikuussa kokoustimme poikkeuksellisesti Patria Finavitecin isännöiminä Nokian Linnavuoressa.
Kuldkalassa käytiin pesemässä Suomi-Viro -maaottelussa Tarton Krooks-olutseura.
Kuukausikokouspaikaksi vaihtui Tumma Ruusu Nokian keskustassa.
Kesäretki Turun Pansioon Saaristomeren Laivastoon. Tutustuttiin mm. ohjusvene Ouluun, sekä risteiltiin Tampereen Reserviläisten Pirkanmaa-laivalla.
Syyskuussa kokoonnuttiin Teivon raviradalla Ylöjärvellä. Pekka Yli-Houhalan talilla selvisi mm. se, miten "ilmapillu" liittyy raviurheiluun.
Vuoden päätti Välipäiväturnee linjalla: Plevna-Höyry-Ohranjyvä-Kahdet Kasvot-Dublinin Ovet-Pizpala-Tumma Ruusu-Aino ja Reino. Huh!
2003
Tammikuun kokouksessa päätettiin perustaa Otto Vaahtopään -muistorahasto. Rahasto jakoi ensimmäisenä toimintavuotenaan avustuksia empiirisiin tutkimuksiin oluen vaikutuksesta ihmismieleen.
Päätettiin hankkia seuralle ja kokouspaikan seinälle nahkainen vuota, jossa mainittuina Vuoden Vaahtopäät, Vuoden Pekot, seuran Tapit ja mitä siihen nyt mahtuu...
Kesäkuussa käytiin Turun Uudessa Apteekissa luovuttamassa Vuoden Vaahtopää-palkinto dekkarikirjailija Reijo Mäelle.
Kesäretki laiva-juna-teemalla Nokian ja Tampereen maisemissa.
Syksyllä käynnistettiin seuraavana vuonna edessä olevien, seuran 10-vuotisjuhlien valmistelu.
Lokakuussa saunakokous Osuuspankin saunalla Nokialla.
Marraskuussa kokoontumispaikkamme Tumman Ruusun 10-vuotisjuhlat. Veimme lahjaksi 36 kpl juomalaseja.
Vuoden päättänyt Välipäiväturnee käynnistyi O' Connels Irish Baarista Tampereella.
2004
Vuonna 2004 vietimme 10-vuotisjuhlia ja niitä varten suunniteltiin juhlalogo.
Varsinaiset juhlat vietettiin maaliskuussa Hempankaaressa Nokialla, musiikista vastasi Kaseva.
Juhlassa luovutettiin seuran perustajajäsenille kunniataulut, joissa prässätty olutpullo ja laatta perustajäsenyyden merkiksi.
Kuvassa 10-vuotisjuhlien pääsylippu ja perustajajäsenille luovutettu kunniataulu.
Vanha lokikirja tuli täyteen. Uusi, Rekan, Ianin, Kalen ja Jonten Pärnusta hankkima lokikirja korkattiin toukokuun kokouksessa.
Kesäretkellä poikettiin Uudessakaupungissa.
Syyskuussa seuran edustusjoukkueet kolmonen ja nelonen Miesten Kolmosella.
Lokakuussa käytiin Helsingissä Punavuoren Ahvenessa luovuttamassa Vuoden Vaahtopää -palkinto Vexi Salmelle.
Suunniteltiin viisuvihkoa, mutta todettiin, että tekijänoikeusasiat tekevät projektista liian hankalan ja päätettiin laulaa ihan ulkomuistista.
Marraskuun kokouksessa maisteltiin oluiden lisäksi erilaisia sinappeja. Auran Väkevä vei voiton.
Vuosi päättyi Välipäiväturneeseen eteläisessä Kyttälässä Tampereella.
2005
Miesten Kolmosen isä, Matti Kuusela valittiin Vuoden Vaahtopääksi. Palkinnon luovutus tapahtui Siuron Koskibaarissa.
Vestarit toukokuussa legendaarisessa, juuri uudelleen henkiin heränneessä nokialaisravintolassa, Hopeakaakkurissa (ent. Sotkanvirta). Bändinä The First.
Otto Vaahtopään Muistorahasto järjesti Oodi oluelle -runokilpailun.
Kesäkuun Pikkujuhanuksessa rosvopaistin valmistusta Nokian Nupulassa.
Heinäkuussa joukko Vaahtopäitä Tapsan Tahtien Jameissa.
Elokuussa kesäretkellä Suomenlinnassa.
SM-liigan alettua kiekkovalmentaja-mittelyä Ilta-Sanomien Liigapörssissä.
2006
Vuoden Vaahtopää -kisan kalkkiviivoilla rinnakkain Pate Mustajärvi ja Arto Nyberg. Arton kiri puri paremmin.
Maaliskuussa Talviolutlumpialaiset Penttilän puistossa Nokialla. Paikalla 3 urheata osanottajaa, lajina alppiyhdistetty (pujottelu ja syöksy).
Vestarit toukokuussa Nokian Kerholassa.
Kesäkuun Pikkujuhannuksessa tarjolla sekä rosvopaistia, että gulassia.
Elokuun kesäretki Tuusulaan. Ainola, Aleksis Kiven kuolinmökki ja Halosenniemi koluttiin läpi.
Syyskuussa tutustuttiin kiertoajelulla omaan kotikaupunkiimme Nokiaan.
Kokouspaikkamme Tumma Ruusu sulki ovensa ja siirryimme Keilaamoon kokoustamaan lokakuussa.
Marraskokouksessa lakkiaiset, eli uudet lippikset jakoon.
2007
Alkuvuodesta suunniteltiin Suurta Oluttölkinuittokisaa, mutta idea ei toteutunut.
Kari Tapio valittiin Vuoden Vaahtopääksi.
Suunniteltiin kesällä pelattavaksi Mölkky-sarjaa. Ei toteutunut sekään idea.
Kesäkuun kokouksessa ihasteltiin Pekan Kiinasta tuomaa Vaahtopää-leimasinta.
Vestarit Nokian Koskiwerstaalla.
Pikkujuhannuksessa hurja jalkapallo-ottelu WB - WA. Lopputulos 1 - 0. Pelin jälkeen Vorschmackia.
Elokuun kesäretki Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalle Lopelle.